Perbankan Internet - Hong Leong Bank

Gambaran Keseluruhan

Alami perkhidmatan perbankan dalam talian dan mudah alih kami yang telah memenangi pelbagai anugerah.

Laksanakan urusan perbankan dengan mudah pada bila-bila masa di mana-mana sahaja menerusi pelbagai peranti dengan HLB Connect.

Bagaimanakah anda boleh menjadi pengguna HLB Connect?

Jika anda bukan pelangan bank

Ketahui lebih lanjut mengenai produk kami dan hantar butiran anda untuk memohon:

    - Akaun Semasa atau Simpanan
    - Kad Kredit
    - Akaun Pinjaman
    - Akaun Deposit Tetap
    - Perbankan Islam

Jika anda pelanggan sedia ada

Daftar menggunakan salah satu akaun bawah:

- Kad Debit
- Kad Kredit
- Akaun Semasa atau Simpanan
- Akaun Pinjaman

 

PANDUAN LANGKAH PENDAFTARAN

Selesai dengan pendaftaran HLB Connect?

Muat turn aplikasi HLB Connect dari App Store atau Play Store. Anda boleh log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan perbankan atas talian anda.

 

KETAHUI LANJUT >

Bersedia untuk Connect?

Tonton video-video berikut untuk mengetahui bagaimana HLB Connect mampu memudahkan kehidupan harian anda!

Jika anda telah berdaftar tetapi lupa Nama Pengguna / Kata Laluan. Klik di sini untuk set semula.

Pendaftaran HLB Connect

Tontoni video ini untuk mengetahui langkah-langkah pendaftaran yang mudah  melalui Perbankan atas Talian HLB Connect.

Panduan Keselamatan

 

Apakah AppAuthorise?

AppAuthorise merupakan ciri keselamatan baru yang diperkenalkan oleh bank untuk memastikan keselamatan transaksi anda. Ia adalah seperti tandatangan digital yang diperlukan oleh pelanggan untuk transaksi-transaksi tertentu.

 

Bilakah AppAuthorise Diperlukan?

AppAuthorise diperlukan dalam keadaan yang berikut:

 1. Pembayaran atau pindahan sebanyak RM10,000 dan ke atas
 2. Ia merupakan pindahan terbuka/bukan-kegemaran
 3. Terpakai bagi Pindahan Pihak Ke-3, IBG, Pindahan Segera, DuitNow, Pembayaran Bill & Pindahan Bertelegraf

 

Apakah Yang Perlu Saya Lakukan?

Untuk melakukan AppAuthorise, anda hendaklah terlebih dahulu mendaftar. Pendaftaran AppAuthorise dibuat melalui Connect App. Pastikan anda sudahpun memuat turun Connect App dan mempunyai nama pengguna serta kata laluan. Anda dinasihatkan agar sentiasa bersedia. Oleh itu, jangan lenggah-lenggahkan pendaftaran AppAuthorise.

 

Klik disini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai AppAuthorise.

sharing help support en

 

Perkongsian Bukan Selalunya Keprihatinan

Jangan berkongsi maklumat seperti nama pengguna, kata laluan, nombor MyKad anda dan lain-lain melalui e-mel atau 'pop-up window' dan panggilan telefon.

 

dont click help support en

 

Jangan Klik

Sila abaikan dan jangan klik pautan dalam emel, SMS atau 'pop-up'. 

precise help support en

 

Pastikan Tepat

Sentiasa taip secara manual alamat laman web yang betul dalam pelayar internet anda.

 

securely store help support en

 

Cincang atau Simpan dengan Baik

Penyata anda yang dicetak.

 

complicated help support en

 

Sukarkan

Kata laluan anda. Buat kata laluan yang menggunakan gabungan huruf dan nombor, yang menjadikannya sukar untuk diteka. Pastikan anda tidak menulis kata laluan anda dan tukarnya dengan kerap.

 

check monitor help support en

 

Semak & Pantau

rekod transaksi anda sekerap yang anda boleh! Dengan cara ini anda akan perasan jika terdapat sesuatu yang mencurigakan.

 

private help support en

 

Kekalkan Kerahsiaan

Jangan menggunakan komputer awam atau rangkaian wayarles tidak selamat (WiFi) apabila melakukan transaksi dalam talian.

 

auto complete help support en

 

Matikan Fungsi Auto-lengkap & Auto-simpan

Untuk nama pengguna dan kata laluan.

 

cache help support en

 

Jangan simpan Cache anda

Selepas setiap sesi dalam talian, kosongkan cache pelayar internet anda. Fungsi ini berada di bahagian Opsyen/'Settings' pelayar internet anda.

 

padlock help support en

 

Perhatikan ikon mangga pada Pelayar anda apabila melayari laman web yang memerlukan anda berkongsi maklumat keselamatan anda. Pastikan ada ikon tersebut yang menunjukkan bahawa laman web itu menggunakan sambungan yang selamat. Sekiranya ia berkaitan dengan keselamatan dalam talian anda. Layari www.mycert.org.my untuk mengetahui ancaman internet yang terkini.

 

doubt help support en

 

Jika Anda Ragu, Padamkannya

Walaupun kelihatan sah, jangan membalas e-mel tanpa diminta.

 

invest help support en

 

Melabur Sedikit

dalam keselamatan komputer seperti 'firewall' peribadi, anti-intipan, dan perisian 'anti-virus'. Pastikan ia dikemas kini secara tetap!

 • Anda terima e-mel, SMS atau panggilan telefon yang mendakwa dari Hong Leong Bank, meminta anda memberi maklumat kewangan peribadi / keselamatan atau TAC
 • Anda terima e-mel atau SMS mengandungi pautan internet URL yang akan membawa anda ke laman log masuk yang tidak selamat
 • Anda terima e-mel meminta anda membuka lampiran atau perisian percuma yang mungkin mengandungi perisian berniat jahat seperti virus, spyware dan trojan yang direka untuk mencuri data peribadi
 • Iklan pop-up yang meminta maklumat peribadi atau kewangan berkemungkinan besar adalah penipuan, jadi lebih baik untuk tidak membukanya
password cracking help support en

 

Meneka Kata Laluan

Pemecahan kata laluan adalah cara yang biasa untuk mendapat kata laluan dengan berulang kali meneka kata laluan. Kaedah paling biasa meneka kata laluan adalah dengan serangan tekaan dan kamus.   

keystroke logging help support en

 

Pengelogan Ketukan Kekunci

Pengelogan ketukan kekunci atau lebih dikenali sebagai pengelogan kunci adalah satu cara untuk mendapatkan kata laluan atau maklumat dengan menangkap apa yang ditaip oleh pengguna. Ia adalah alat diagnostik yang datang dalam bentuk perisian atau perkakasan (iaitu dimasukkan ke dalam papan kekunci).

login spoofing help support en

 

Pendayaan Pengelogan

Pendayaan Pengelogan adalah satu cara untuk mendapatkan nama dan kata laluan pengguna. Pengguna ini ditunjukkan dengan halaman Log masuk bank untuk meminta nama pengguna dan kata laluan. Apabila nama pengguna dan kata laluan dimasukkan, maklumat tersebut kemudiannya diserahkan kepada penyerang.

 

shoulder surfing help support en

 

Peluncuran Bahu

Seperti namanya, peluncuran bahu adalah satu kaedah untuk mendapatkan nama pengguna dan kata laluan pengguna dengan cara mengintip.

spyware help support en

 

Spyware

Spyware adalah perisian komputer yang sering dipasang ke dalam PC tanpa pengetahuan pengguna dan biasanya berlaku semasa pengguna memuat turun perisian percuma, permainan atau melanggan perkhidmatan dalam talian percuma dari Internet. Setelah dipasang, ia bukan sahaja memantau aktiviti melayari pengguna tetapi juga mampu mendapatkan semula sebarang maklumat peribadi dan sensitif yang sedang dihantar di Internet sebelum maklumat tersebut dihantar kepada pihak yang berminat.

 

trojan horse help support en

 

Trojan Horse

Trojan Horse adalah sejenis malware (perisian berniat jahat) yang membolehkan akses yang tidak dibenarkan oleh penyerang kepada komputer pengguna dan lebih kerap untuk tujuan mencuri data (seperti maklumat peribadi, nombor akaun bank dan kata laluan). Ia boleh merebak dengan membuka lampiran e-mel daripada orang yang tidak dikenali atau melayari laman web yang tidak diketahui.

 

mule scam help support en

 

Mule Scam

Akibat daripada membalas e-mel spam atau pengambilan pekerjaan yang menawarkan peluang untuk membuat wang mudah, seseorang itu boleh terjebak dalam mule scam. Orang ini dikenali sebagai "ejen pemindahan wang" atau "keldai wang" di mana akaun bank keldai digunakan untuk menerima wang yang dicuri daripada mangsa phishing dan akaun itu juga bertindak sebagai transit sebelum wang itu dihantar ke luar negara dan kemudiannya dikeluarkan oleh penipu.

 

 

1.0 Apakah Malware?

'Malware' adalah singkatan bagi 'Malicious Software', iaitu Perisian yang berniat jahat.

Malware yang biasa dikenali adalah seperti virus, cecacing dan 'Trojan horse'. Malware adalah sebarang perisian berbahaya yang dipasang dalam peranti elektronik anda tanpa pengetahuan atau kebenaran anda.        

 

2.0 Bagaimanakah malware "Zeus" bertindak pada komputer atau peranti mudah alih/meja yang dijangkiti?

Apabila peranti dijangkiti malware, penipu  tersebut mampu menyuntik kandungan atau halaman palsu yang diubahsuai semasa anda melayari laman web perbankan dalam talian yang sah melalui pelayar Internet anda.

NOTA PENTING:

Bank tidak akan berkomunikasi dengan anda dengan rayuan mendesak bahawa akaun anda akan digantung atau ditutup jika anda gagal untuk mengesahkan maklumat perbankan syarikat anda di laman web.

 

3.0 Adakah malware "Zeus" menjejaskan semua sistem operasi telefon pintar?

Berdasarkan analisis awal oleh Pasukan Respons Kecemasan Komputer Malaysia (MyCERT), sistem yang terlibat ialah:

 • Telefon pintar yang berfungsi pada platform Android
 • Sistem pengendalian Windows yang terdedah dan tidak dikunci

 

4.0 Bagaimanakah malware menjangkiti komputer, telefon pintar atau peranti meja anda?

4.1 Dari e-mel dengan URL hiperpautan Laman  Web atau lampiran: Membuka lampiran e-mel atau klik pada hiperpautan yang mungkin mengandungi dan membolehkan malware dipasang ke dalam PC, telefon pintar atau peranti meja anda. Apabila menerima e-mel dengan hiperpautan atau lampiran, jika e-mel tersebut tidak dijangka atau daripada seseorang yang anda tidak kenali, padamkannya. Jika e-mel tersebut adalah daripada organisasi atau seseorang yang anda tahu dan anda tidak menjangkakan atau memintanya, berhati-hati juga; jangan klik pada hiperpautan yang diberikan atau membuka lampiran seperti yang diarahkan, hubungi penghantar untuk mengesahkan terlebih dahulu

 

4.2 Dari SMS atau MMS mudah alih dengan URL laman web atau lampiran: Sama seperti e-mel di atas dengan hiperpautan atau lampiran

 

4.3 Dari pesanan segera mudah alih atau web dengan URL laman web atau lampiran: Sama seperti e-mel di atas dengan hiperpautan atau lampiran. Contoh mesej segera adalah WhatsApp, Twitter dan Line.

 

4.4 Menerima tanpa membaca: Pengguna menerima apa yang digesa oleh skrin tanpa membaca gesaan atau memahami apa yang diminta. Sebagai contoh: semasa melayari laman web, iklan di Internet atau tingkap muncul yang mengatakan komputer and a dijangkiti virus atau malware; anda telah memenangi hadiah; meminta untuk melengkapkan kaji selidik atau plug-in unik diperlukan. Tanpa memahami sepenuhnya apa yang anda dapat, anda menerima prom yang akan memasang malware.

 

4.5 Memuat turun aplikasi (apl) dari laman web: memuat turun program dari laman web yang berwibawa dan dengan tandatangan digital yang sah. Jika anda tidak pasti, tinggalkan laman web tersebut dan selidik laman web dan perisian yang anda diminta pasang. Sekiranya OK, anda boleh kembali ke laman web tersebut dan memasangnya. Fail yang tidak mempunyai tandatangan digital atau dimuat turun dari sumber yang tidak diketahui sentiasa perlu dianggap sebagai berbahaya.

 

4.6 Tidak menjalankan sistem pengendalian, pelayar web atau aplikasi  yang terkini: Menggunakan pelayar web, aplikasi atau sistem operasi yang tidak dikemaskini dengan maklumat terbaru boleh menjadi risiko keselamatan yang besar dan boleh menjadi cara yang menyebabkan komputer anda dijangkiti. Beberapa kemaskini daripada komputer, telefon pintar/mudah alih, pengeluar peranti meja, pelayar web atau pembekal aplikasi anda (seperti Microsoft, Apple, Blackberry, Samsung, LG, Adobe, Google, Mozilla dan lain-lain), adalah kemas kini keselamatan. Pastikan anda melakukan dan mempunyai maklumat terkini untuk mengurangkan risiko jangkitan malware.

 

4.7 Tiada pengimbas antivirus: Anda disyorkan supaya mempunyai beberapa bentuk antivirus pada komputer, peranti telefon pintar/mudah alih atau tablet untuk membantu membersihkannya daripada sebarang jangkitan yang kini terdapat pada komputer dan untuk membantu mencegah sebarang jangkitan pada masa hadapan.

 

5.0 Bagaimana melindungi diri anda daripada malware?

5.1 Jangan klik pada pautan laman web yang tidak diketahui atau membuka lampiran yang dihantar melalui e-mel, SMS, Twitter, WhatsApp atau lain-lain aplikasi teks / komunikasi segera popular, terutama apabila kandungan yang berkaitan dengan hal-hal kewangan.

 

5.2 Menjadi pelayar pintar ketika melayari laman web yang baru pada anda, berhati-hati dengan tetingkap pop-up yang meminta maklumat peribadi anda atau menggesa anda untuk menggunakan program tertentu.

 

5.3 Berhati memilih fail-fail atau program yang anda ingin muat turun, sentiasa periksa ketulenan laman web dan sumber, walaupun ia datang daripada rakan anda.

 

5.4 Pastikan sistem operasi anda, pelayar internet, aplikasi dan firewall terkini.

 

5.5 Pasang anti-virus yang kukuh, anti-spyware dan perisian firewall pada komputer anda dan peranti lain dan mengkonfigurasikannya untuk mengemas kini secara automatik pada waktu selang yang kerap.

 

5.6 Jalankan imbasan sistem penuh berkala untuk mengeluarkan apa-apa virus atau malware yang baru ditemui, dan anda mesti menetapkan semula kata laluan anda dan membersihkan semua cache pelayar, sejarah, cookies, sebelum anda log masuk untuk perbankan dalam talian anda semula.

 

6.0 Perhatikan tanda-tanda luar biasa pada pengendalian harian peranti mudah alih anda:

6.1 Aplikasi kerap gagal berfungsi dengan tidak disangka-sangka

 

6.2 Kuasa bateri peranti habis dengan cepat

 

6.3 Pemberitahuan atau iklan Pop-up untuk memasang aplikasi lain

 

6.4 Prestasi keseluruhan peranti menjadi lembap tanpa alasan yang jelas

 

6.5 SMS/panggilan keluar dan masuk terganggu

 

7.0 PERINGATAN PENTING apabila anda menilai Hong Leong Connect:

7.1 Jangan membalas sebarang bentuk skrin pop-up atau tingkap atau laman web tambahan meminta maklumat peribadi anda dan platform telefon pintar (Android, Windows, dan lain-lain)

 

7.2 Jangan mudah memuat turun dan memasang/mengemas kini mana-mana aplikasi pada komputer anda atau peranti mudah alih/tablet tanpa pengesahan

 

7.3 Jangan akar atau sebaliknya 'Jailbreak' komputer atau peranti mudah alih / tablet anda dan elakkan muat naik sampingan (memasang daripada sumber bukan rasmi)

 

7.4 Memaklumkan kepada Bank dengan serta-merta apabila anda ternampak sebarang laman web yang mencurigakan atau luar biasa yang meminta maklumat peribadi apabila anda hendak log masuk ke Hong Leong Connect BIZ anda.

 

7.5 Anda dinasihatkan supaya tidak meneruskan transaksi perbankan dalam talian anda sehingga komputer atau peranti anda telah diperiksa dan nyahjangkit

 

8.0 Rujukan
8.1 Siaran Akhbar bertarikh 25 September 2014 oleh CyberSecurity Malaysia

Klik Di Sini

 

8.2 Maklumat terperinci tentang malware dan petua perlindungan pada MyCert Alert

Klik Di Sini

Hong Leong Bank telah memasang ciri-ciri keselamatan berikut:

 • Enkripsi sehingga 256-bit dengan minimum 128-bit diupayakan oleh sijil SSL EV untuk transaksi dalam talian yang selamat.
 • Kata Laluan huruf dan nombor 8-16 aksara bagi semua pelanggan Hong Leong Connect.
 • PIN ATM / PIN ATM Kad Kredit / ID Sementara  bagi pendaftaran atau set semula Hong Leong Connect. TAC akan digunakan sebagai kaedah tambahan untuk mengenalpasti bahawa anda yang memberi kebenaran untuk sesi/transaksi dalam Hong Leong Connect Online. TAC akan dihantar secara automatik ke nombor mobile berdaftar anda untuk mengesahkan sesetengah transaksi dalam talian, beberapa tetapan, pendaftaran dan set semula.
 • Soalan Keselamatan akan muncul apabila aktiviti perbankan dalam talian atau telefon mudah alih yang luar biasa dikesan.
 • Gambar Keselamatan untuk mengesahkan bahawa anda mengakses Hong Leong Connect Online atau Mobile yang asli.
 • Hong Leong Connect Online atau Mobile akan secara automatik log keluar jika tiada aktiviti dijalankan selepas beberapa lama.
 • Hong Leong Connect anda akan dinyahaktifkan (dorman) jika anda tidak log masuk selama 6 bulan.

Untuk pertanyaan hubungi kami dalam talian atau singgah ke cawangan Bank Hong Leong yang terdekat.